Koronaviris salgınının getirdiği kısıtlamaların tesiriyle bocalayan global piyasalar artık de Rusya-Ukrayna savaşının tesiriyle olumsuz gelişmeler yaşıyor.
Global piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmeler ve bunun iktisada yansımaları gündemin odağındaki yerini korurken, belirsizliklerin sürmesi ile oynaklık ve karışık seyrin yeni haftanın fiyatlamalarında da tesirli olması bekleniyor. Rusya-Ukrayna savaşı piyasalarda istikrarları tekrar bozdu.
Savaşın ve buna bağlı olarak yaptırımların tesirleri devam ederken, başta petrol ve buğday olmak üzere yükselen emtia fiyatları, bilhassa salgın sonrası merkez bankaları ve dünya ülkelerinin en büyük imtihanı olan enflasyon kaynaklı tedirginlikleri artırdı.
MERKEZ BANKALARININ SIKI PARA SİYASETLERİNE GEÇİŞ SÜRECİNİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
Bu durum, merkez bankalarının sıkı para siyasetlerine geçiş sürecine yönelik de belirsizlikleri yine gündeme getirirken, geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri tarafından yapılan yönlendirmeler sonrası birinci faiz artırımının bu ayki toplantıda yapılacağı katılaştı.
Buna rağmen savaşın seyrinin, daha evvel faiz artırımlarını konusunda agresif bir yol izleyeceği düşünülen Fed’in gelecek aylara yönelik stratejisini değiştirebileceği görüşleri de yük kazandı.
ONS ALTIN YÜKSELİYOR
Yatırımcıların inançlı limanlara yönelimi ile altının ons fiyatı da yükselişini sürdürdü ve Asya seansında Ağustos 2020’den bu yana birinci sefer 2.000 doları test etti. Tahvil piyasasında ise artan taleple faizlerin aşağı taraflı seyrine devam ettiği gözlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri son 2 ayın en düşük düzeyi olan yüzde 1,68’in altını gördü.
BUĞDAY FİYATLARI ARTTI
Öte yandan Chicago Ticaret Borsası’nda buğday fiyatları yüzde 7’lik artışla 13 dolara kadar yükselirken, mısır, paladyum, nikel ve demir başta olmak üzere birçok emtia fiyatlarında da üst taraflı seyir sürüyor.
Azalan risk iştahının tesiriyle yeni günün hisse piyasaları tarafında da negatif başlaması dikkati çekti. Asya borsalarında yüzde 3’ü aşan düşüşler yaşanırken, ABD ve Avrupa endeks vadeli kontratlarının ortalama yüzde 1,5’e yakın kayıpla seyrediyor.
NEW YORK BORSASI BEDEL KAYBETTİ
Geçen haftaki kapanışlara bakıldığında New York borsasında cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,53, S&P 500 endeksi yüzde 0,79 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,66 paha kaybetti. Endekslerin haftalık bazdaki kıymet kaybı ise ortalama yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleşti. Dolar endeksi art geriye 4. haftayı da yükselişle tamamlamasının akabinde yeni haftaya da bedel kazanımıyla başladı ve 99,2 ile Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
DOĞALGAZ 200 DOLARI AŞTI
Avrupa tarafında, güçte büyük ölçüde Rusya’ya bağımlı olan Batılı ülkelerin bu alanda da karşılıklı yaptırım uygulamaya başlaması ile Hollanda’da süreç gören doğal gaz vadeli kontratları tarihinde birinci kere 200 euroyu aştı.
AVRUPA PİYASALARI DÜŞÜŞTE
Geçen hafta cuma günü İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 3,20, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 4,41 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 4,97 kıymet kaybederken, euro/dolar paritesi yüzde 0,5 düşüşle 1,0880 düzeylerinde bulunuyor.
ASYA BORSALARI DÜŞÜŞTE
Asya tarafında ise yükselen emtia fiyatları, besin ve güç bölümü payları üzerinde satış baskısı yaratırken, art plana itilse de Çin’de borç çevirme sorunları, Japonya’da dünya genelinin bilakis seyreden enflasyon üzere iç dinamikler de mevcudiyetini sürdürüyor. Bugün açıklanan datalara nazaran, Çin’de dış ticaret fazlası 116 milyar dolarla beklentileri aşarken, kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,9, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 3,3, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 3,4 ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 3,2 kayıpla seyrediyor.
PİYASALARDA BUGÜN TAKİP EDİLECEK DATALAR:
10.00 Almanya, ocak ayı fabrika siparişleri
17.30 Türkiye, şubat ayı hazine nakit gerçekleşmeleri
Ensonhaber