Başbakanlığın resmi internet sitesinden yazılı açıklamada bulunan Başbakan Morrison, ülkenin doğu kıyısında bir denizaltı üssü kurma kararının uzun yıllardır gündemde olduğunu ve üssün Avustralya‘nın Pasifik Okyanusu’ndaki stratejik caydırıcı kapasitesini artıracağını söyledi.
“AVUSTRALYALILARI İNANÇTA TUTMAYI SAĞLAMAK İÇİN”
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Avustralya‘nın “zor ve tehlikeli güvenlik ortamıyla” karşı karşıya olduğunu belirten Morrison, “Avustralyalıları inançta tutmayı sağlamak için Avustralya Savunma Kuvvetlerinin kapasitesini artırmaya yönelik yatırım yapmaya devam etmeliyiz.” tabirini kullandı.
Morrison, 10 milyar Avustralya dolarına (yaklaşık 7,4 milyar ABD doları) tamamlanması planlanan “Geleceğin Donanma Üssü” ismiyle kurulacak tesislerin, Avustralya‘nın nükleer güçlü denizaltılarını desteklemenin yanı sıra ABD ve İngiltere nükleer güçlü denizaltılarının sistemli uğrak yeri olacağını belirtti.
Morrison, Avustralya‘nın halihazırda kullandığı Collins sınıfı denizaltı filosunun Batı Avustralya‘daki üssünün, yeni üs tamamladığında da kullanılmaya devam edeceğini söyledi.
YENİ ÜSSÜN KURULACAĞI YER NETLİK KAZANAMADI
Denizaltı üssünün nereye kurulacağı şimdi netlik kazanmadı fakat potansiyel 19 bölgede araştırma yapan Avustralya Savunma Bakanlığı, Yeni Güney Galler eyaletindeki Newcastle ve Port Kembla kentleri ile Queensland eyaletinin başşehri Brisbane’i üssün inşa edileceği potansiyel yerler olarak belirledi.
Nükleer denizaltı üssüne mesken sahipliği yapacak kentin, gelecek günlerde federal hükümet tarafından netleştirilmesi bekleniyor.
Savunma Bakanı Peter Dutton, Avustralya Savunma Kuvvetlerinin 1990’lardaki Robertson Kışlası’ndan bu yana büyük bir yeni üs inşa etmediğini lisana getirerek doğu kıyısındaki yeni bir donanma üssünün Avustralya savunma endüstrisi için de değerli avantaj olacağını söyledi.
Avustralya‘nın nükleer denizaltı filosu için İngiltere mi yoksa ABD tasarımı mı kullanacağı konusunda Dutton, “gelecek birkaç ay içinde” dizaynla ilgili duyuru yapılacağını kelamlarına ekledi.
8 ADET NÜKLEER GÜÇLE ÇALIŞAN DENİZALTI PROJESİ İPTAL OLMUŞTU
Avustralya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri ile 15 Eylül 2021’de imzaladığı ‘‘AUKUS’’ güvenlik mutabakatı uyarınca Güney Avustralya eyaletinin başşehri Adelaide’daki tersanelerde en az 8 adet nükleer güçle çalışan denizaltı inşa edeceğini açıklamıştı.
Muahedeye taraf olan üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan “AUKUS” isimli yeni iştirak anlaşmasıyla Avustralya hükümetinin Fransız firmasıyla 2016 yılında imzaladığı ve 12 denizaltı yapılmasını öngören toplam 90 milyar Avustralya dolarlık (yaklaşık 66,6 milyar ABD doları) Fransız dizaynlı denizaltı projesinin sonunu da getirmişti.
Mutabakatın iptalini ihanet olarak pahalandıran Fransa, Canberra büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırmıştı.
Ensonhaber