Ağız kokusu bilhassa yetişkinlerde epeyce sık görülen bir problemdir. Uygun ağız hijyeni uygulanmasına karşın güzel olmayan bir ağız kokusu durumu yaşanılabilir. Ağız kokusu bazen yenilen kimi besin eserlerinden kaynaklanabilir, fakat birden fazla durumda bir uzman tarafından teşhis edilmesi gereken ağız sıkıntılarından kaynaklanır.
Ağız kokusu, rastgele bir vakitte herkesi etkileyebilecek yaygın bir problemdir. Ağız kokusu, hakkında konuşulması sıkıntı olabilen ve güzel olmayan bir durumdur. 4 bireyden 1’ini etkilediği iddia edilmektediir ve makus diş hijyeni alışkanlıklarından altta yatan önemli sıhhat sıkıntılarına kadar çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
MAKUS AĞIZ KOKUSUNA NEDEN OLAN 10 DURUM
İşte birden fazla vakit toplumsal hayatı ve hatta özgüveni etkileyen berbat ağız kokusuna neden olan 10 yaygın durum.
Diş Eti İltihabı
Diş eti iltihabı, diş köküne sızan ve onu yok eden bakterilerin varlığı nedeniyle diş etlerinin iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmezse periodontitise dönüşebilir, diş etleri önemli halde etkilenir ve dişler zayıflayabilir. Bu bakteriler makûs ağız kokularının sebebidir. Hamilelik, sigara kullanımı ve menopoz diş eti iltihabının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Berbat Lisan Hijyeni
Berbat kokular lisandaki bakterilerden de gelebilir. Tükürük tarafından gereğince nemlendirilmeyen lisanın üst kısmı bakterilerin birikmesine neden olabilir.
Ağzınızı mentol yahut florür içeren gargaralarla temizleyin. Bileşenlerinde bakterileri etkisiz hale getiren ve bakteri metabolizmasını yavaşlatan ve böylelikle makus kokulu unsurların oluşumunu engelleyen unsurlar içeren eserler arayın. Ağız florasının istikrarını bozmamak için gargaraları yalnızca 10 gün kadar kullanın. Lisanınızı de fırçalamayı unutmayın. Lisanı fırçalarken tortuları temizlemek için fırçalama hareketin geriden öne yanlışsız yapın. Fırçanın kıllarını asla kullanmayın, zira lisan üzerinde bakterilerin kayabileceği küçük lezyonlar oluşturma riski vardır.
Apse ve Diş Çürüğü
Diş çürüğü, apse ve diş çekimi bir bakteri kaynağı olabilir. Hastalıklı yahut çürük dişleri tespit etmek için nizamlı diş muayenesi yaptırmak gerekir.
Çürük dişlerin bakımını yaptırın ve ağız hijyeninizi nizamlı yapın. Enfeksiyon varlığında bir uzman dişi çekecek yahut apseyi tedavi edecektir.
Protezleri Denetim Edin
Makus temizlenmiş yahut çok uzun müddet takılmış diş protezleri vakitle çok makûs kokular yayabilir. Bilhassa gece boyunca ağzınızda tutuyorsanız makûs kokular oluşabilir. Protezin girintilerinde yuvalanmış kalan bakteriler buna neden olur.
Protez temizleme talimatlarını inceleyerek kusursuz hijyen sağlayın. Protezleri bir seferde 24 saatten fazla takmayın. Her yemekten sonra diş fırçası ile fırçalayarak temizlemeyi unutmayın. Her akşam 15 dakika boyunca antiseptik bir suya daldırın.
Mide Asidi Problemleri
Mide ile yemek borusu ortasındaki kapakçık bozulduğunda midede bulunan ve sindirim için kullanılan asit yükselir, sindirim sistemi boyunca ağza gelir ve çoklukla berbat kokulu bir gaza neden olur.
Reflü üzere mide asidi meselelerinde kesinlikle bir uzmana başvurulmalıdır. Genel olarak, bir aylık tedaviden sonra her şey olağana döner. Midede Helicobacter pylorii ismi verilen ve antibiyotik tedavisi gerektiren bir mikrop yoksa birinci tedavi ekseriyetle tesirli olur.
Bademcikler
Kesin tahlil bademciklerin kısmen yahut büsbütün alınmasıdır. Ameliyat ya lazerle, ayakta tedavi bazında ya da genel anestezi altında ameliyatla gerçekleştirilir.
İlaçlar
Kimi ilaçların ağzı kurutma özelliği vardır. Bunlar, tükürük bezlerini denetim eden parasempatik hudut sistemi üzerinde bir tesire sahip olan antihistaminik, antidepresan, antipsikotik ve antihipertansif ilaçlardır. Bu ilaçlar alındığında antibakteriyel unsurlarca varlıklı olan tükürük ağzı gereğince nemlendiremez ve çok sayıda bakteri, makus kokularıyla birlikte ağza yerleşir.
Ağız içini nemlendirmek ve bakterileri yok etmeye yardımcı olmak için tertipli olarak su yahut nane çayı üzere bitki çayları içmeyi unutmayın. Ayrıyeten gün içinde tükürük salgısını artırmak için şekersiz sakız çiğneyebilir ve tükürük üretimini tetikleyen narenciye meyvelerini tüketebilirsiniz.
Karaciğer Meseleleri
Problemli bir karaciğer bilhassa çok ağır yemeklerden sonra ağız kokusuna neden olabilir. Besin emilimlerinin gereğince gerçekleşmemesinden kaynaklanan bu makûs ağız kokusu karaciğer kusurlu ise meydana gelir.
Karaciğer enzimlerinin düzeylerini belirlemek için bir kan testi ve karaciğerin BT taraması yapılması önerilir. Ağız kokusu karaciğer yetmezliği, siroz yahut hepatitin bir belirtisi olabilir. Zerzevat ve meyveler üzere karaciğerin işlemesi kolay yiyecekleri yiyerek karaciğerin işini kolaylaştırabilirsiniz. Çok fazla protein tüketmekten kaçının. Karaciğer işlev bozukluğuna yol açan alkol ve sigarayı bırakın.
Adet Öncesi Hormonal Değişiklikler
Adet periyodundan çabucak evvel bayanlarda hormonal bir değişiklik meydana gelir, bu da bilhassa bakterilerin çoğalmasını tetikleyen diş plağının üretimine neden olur. Bu hormonal değişiklik tıpkı vakitte bağırsak florasını da tesirler ve nefesi kükürtle doldurur.
Dişlerinizi sistemli olarak fırçalayarak ve gargara yaparak diş ve ağız hijyeni uygulamalarını atlamayın. Bu, ağız kokusunun gerçek nedenini bastırmaz, fakat her ay adet döneminizden evvelki o kısa mühlet boyunca ağız kokusunu maskeleyebilir.
Protein ve Yağ Diyetleri
Protein yüklü diyetler ağız kokusunu tetikleyebilirler. Ana sorumlu et, balık, süt eserleri, yumurta ve neredeyse sıfır karbonhidrata sahip ketojenik diyet üzere protein ve yağ diyetleridir. Karbonhidratların yokluğunda beden yağ yakar ve keton cisimcikleri ismi verilen atık eserleri kana salar. Son derece uçucudurlar, ayrıyeten teneffüs yollarına salınırlar ve nefesinizin makus kokmasına neden olurlar. Ketojenik diyet yapanlarda ekseriyetle aseton gibisi ağız kokusu ortaya çıkar.
Makul ölçüde karbonhidratı diyete eklemek nefesinizi eski haline döndürebilir.
AĞIZ KOKUSUNA KARŞI 6 TESİRLİ PROSEDÜR
Ağız kokusunu önlemek için dişlerinizi her gün fırçalamaya çalışmanız ve sistemli olarak diş ipi ve gargara kullanmanız değerlidir. Ayrıyeten beslenmenize ve sindirim sıhhatinize dikkat etmeniz gerekir. Bunlara ek olarak aşağıdaki 4 usulü de kullanabilirsiniz.
Karbonat
Karbonat, berbat kokuyu ve muhtemel enfeksiyonları yok etmeye yardımcı olan antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Aşındırıcı özelliğinden ötürü diş minesine ziyan verebileceğinden dişlerle direkt temas halinde kullanmamanız çok kıymetlidir. Karbonatla macun yahut gargara hazırlayabilirsiniz.1 çay kaşığı karbonatı bir bardak suyla seyreltin ve fırçayı batırdıktan sonra dişlerinizi fırçalayın.
Maydanoz
Mutfaklarda bulunan en yaygın aromatik bitkilerden biridir. Maydanozda klorofil üzere ağız kokusuna karşı tesirli olan hususlar bulunur. Çiğnemek ve ağız kokusuyla savaşmak için elma sirkesi ile karıştırabilirsiniz.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, içerdiği asetik asit sayesinde ağız kokusunu gidermede tesirli bir yardımcıdır. Bu, ağzın pH’ını düşürmeye yardımcı olur ve ağızda bakterilerin çoğalmasını önler.
Bitki Çayları
Bedende biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olan ısırgan otu, nane, biberiye ve rezene üzere bitki tiplerinden yapacağınız çaylar da ağız kokusu ile uğraşta tesirlidir.
Limon Suyu
Turunçgiller, ağızdaki bakterilerin büyümesini engelleyen tükürük üretimini uyarır. Limon suyu kuruluğu gidermeye yardımcı olur ve ayrıyeten bakterileri öldürür.
Papatya Suyu
Ağız kokusundan kurtulmak için iyi bilinen bir devası de papatya suyudur. Papatya suyu ağızda üreyen bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Papatya suyuyla gargara yapabilirsiniz.
Ensonhaber